Collectieve zorgverzekering via gemeente in gevaar

7 December 2021, 15:08 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De voordelige collectieve zorgverzekering via de gemeente voor ongeveer 50.000 Hagenaars die een inkomen hebben tot 150 procent van de bijstandsnorm, dreigt voor de verzekerden nadelig uit te vallen door een conflict van de HMC ziekenhuizen met de verzekeraar VGZ.

Eerder vandaag maakte HMC bekend dat de onderhandelingen met zorgverzekeraars Menzis en VGZ over de vergoedingen voor de zorg dreigen te mislukken. HMC adviseert daarom patienten om nog voor het eind van dit jaar over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Mensen die dat niet doen moeten mogelijk extra gaan betalen voor behandelingen en geplande operaties in een HMC-ziekenhuis.

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad maakt zich grote zorgen over deze ontwikkelingen. “Extra betalen voor de vertrouwde dokter is waanzin en voor veel patiënten een financiële brug te ver”, zegt fractievoorzitter Richard de Mos. De partij gaat het stadsbestuur om opheldering vragen.

Pakketten

De gemeente biedt via VGZ twee pakketten aan: eentje met het eigen risico niet meeverzekerd en een lage vergoeding voor tandarts en fysiotherapeut en eentje met een meeverzekerd eigen risico en uitgebreidere vergoeding voor tandarts en fysiotherapeut. Met de grote ziekenhuizen in Den Haag en omgeving waren in 2021 afspraken gemaakt en contracten afgesloten waarbij de behandelingen volledig vergoed werden. Bij deze ziekenhuizen behoorden ook het HMC, met Westeinde, Bronovo, en Anthoniushove, een hele grote speler in dit veld.

Hart voor Den Haag zegt verbijsterd te zijn om te lezen dat juist de financieel directeur van het HMC verzekerden oproept om snel over te stappen naar een andere zorgverzekering. "Juist voor de groep mensen met een minimuminkomen is dit dus een no-go. Patiënten worden gedwongen om over te gaan stappen naar de zorg die aangeboden wordt door het HAGA of een ander ziekenhuis in de omgeving van Den Haag, waarbij wél de zorg door VGZ vergoed wordt."

“Een zeer onwenselijke ontwikkeling dat mensen met een smalle beurs hier de dupe van worden”, stellen raadsleden Riochard de Mos en Janice Roopram. Zij noemen het "onmenselijk" om patiënten die al jarenlang vanwege allerlei aandoeningen bij een specialist onder behandeling zijn, nu naar een ander ziekenhuis te sturen.

Bomvol Leyenburg

Fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg snapt het ook niet. “De Haagse zorgverzekering is juist voor mensen met een minimum inkomen een zegen. Ze krijgen medische zorg op ieder gebied en kunnen ook bij ieder ziekenhuis in onze stad terecht. Straks gaat dit dus stoppen. Overstappen zit er voor de mensen niet in, dat kunnen ze zich financieel niet veroorloven. We voorzien een bomvol Leyenburg, of mensen die vanwege de slechtere bereikbaarheid of zich niet prettig voelen bij de nieuwe specialist, zorg gaan mijden.”